Административният ръководител - председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова поздрави от името на съдиите и съдебните служители от Кюстендилски съдебен район проф. Пенчо Пенев, по време на представянето на мемоарната му книга „Нагоре по обратния път“. 

„Пътят е знак и метафора – на живота, на съзряването, на избора. Книгата Ви „Нагоре по обратния път“, сигурна съм е уловила времето: От Съзряване, през Съдия, Във врящия котел на политиката и Отново към професията и науката, за да стигнем до Поезията и още нещо. Убедена съм, че всеки читател, прелиствайки страниците на книгата ще усети Вашата безпределна любов към родния Кюстендил, към правото и справедливостта! А, тя, „Справедливостта е като паяжина тънка, ама пък не се къса!“, се казва в поздравителния адрес, който бе прочетен пред публиката в Художествена галерия „Владимир Димитров- Майстора“.

Съдия Братанова изказа своето и на колегите й съдии уважение към научните трудове по конституционно право на проф. Пенчо Пенев, като изрази надежда, че ще продължи да дава своя принос към правото.

„Благодаря Ви за хубавите думи! Ще се опитам да оправдая Вашето доверие. Не съм спирал да работя в сферата на конституционното право“, отговори развълнуван проф. Пенчо Пенев. Той е от създателите на Конституцията на Република България, като депутат в 7- то Велико Народно събрание, член на първия състав на Конституционни съд, първи директор на Националния институт по правосъдието. Проф. Пенев е бивш министър на правосъдието и на вътрешните работи, работил за да е мирен прехода в България след 1989 г.

„Книгата му „Нагоре по обратния път“ представя живота ми в правосъдието, науката, обществено- политическия живот в страната и в поезията. Всяка една част е писана с ума, но първата – времето на моето детство в Кюстендил и със сърцето“, каза за мемоарите си проф. Пенев.

Гости на представянето на книгата бяха и заместник- председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Росица Савова, и съдия Татяна Костадинова, които получиха автограф с пожелания от автора.