В село Жабокрът община Кюстендил се проведе традиционния "Празник на зелника и сладките изкушения", културния форум от тази година вече интернационален както обяви председателя на журито Виолет Влъорер. 

С решение на настоятелството на читалището и тази година, конкурса се провежда със с цел, набиране на средства за построяването на храм в селото, кутията за дарения, присъстваше на водно място на празникът.

Празникът беше открит с думи за преклонение пред хляба, а гост изпълнител в музикалната програма беше народната певица с най-силния глас на планетата - Рекордите на Гинес Смиляна Захариева. Участие взеха и самодейните състави към читалището организатор читалище „Съгласие -2007“ . 

Категориите в които бяха оценявани участващите в конкурса изделия в категории: Сладки изкушения, Питки, Баници и Зелници.

“Зелникът е кулинарен феномен в Югозападна България, символ на традициите и фолклора в района.“ Каза при обявяването на съставът на журито Евгений Серафимов.Тазгодишните победители в конкурса са :

В категория Сладки изкушения:

Трето място Красимир Стоименов

Второ място-Мила Владимирова

Първо място-Станка Соколчева

 

В категория Питки:

Трето място -Цветанка Спасова

Второ място-Лидия Стоилова

Първо място-Теменужка Стойкова

 

В категория Баница:

Трето място-Ася Спасова

Второ място-Мими Тодорова

Първо място-Иванка Кадийска

 

Категория Зелник:

Трето място -Цветанка Григорова

Второ място-Живка Николова

Първо място-Красимира Николова

След обявените победителите в отделните категории изкушенията бяха разпродадени, събраните средства са в помощ на благородната кауза.

Предстои събраните средства, да бъдат преброени от настоятелството на читалището, с председател Милена Стоименова, и да бъдат преведени по дарителската сметка на храм "Св. Димитър" -село Жабокрът.