Изложба „Колекция Ананиеви- Правото подава ръка на изкуството“ бе открита в Окръжен съд – Кюстендил. Тя представя 33 творби - живопис, графика, карикатура и скулптура от над 70- годишната частна колекция на семейството на адвокат Йордан Ананиев. Изложбата е посветена на Денят на Конституцията и юриста / 16 април /. Куратор на изложбата е кюстендилският художник Свилен Блажев. Изложбата се реализира и по инициатива на дъщерята и синът на адвокат Ананиев – изкуствоведа Антонина Баронян и Красимир Ананиев, и прокурорът от Районна прокуратура – Кюстендил, Светлана Ризова.

„Правото е изкуство на доброто и справедливото, според думите на древните римски юристи. Под изкуство римляните са разбирали не само художественото майсторство, а и практическите умения, необходими за упражняването на конкретна професия. За постигането на такива умения в областта на правото, се е изисквало и е необходима богата обща култура и познания в областта на философия, литература, изобразително изкуство, музика. Не е тайна, че през годините юристите, водени от този творчески елемент на професията си, са подкрепяли авторите“, отбеляза при откриването на изложбата председателят на Окръжен съд – Кюстендил, съдия Пенка Братанова.

Тя припомни, че адвокат Ананиев е продължител на спомоществователството на кюстендилските юристи от началото на ХХ век, които са съзрели таланта на скромния писар в окръжния съд Владимир Димитров, подкрепили са го финансово и морално, дали са му възможност да се развие като художник и да остане в паметта на България под името „Майстора“.

Владимир Димитров – Майстора e представен в изложбата „Колекция Ананиеви- Правото подава ръка на изкуството“ с две виртуозни рисунки, на едно от които е образа на неговата майка. Публиката ще може да види портрет на Радой Ралин от Борис Димовски, етюд от акад. Светлин Русев. 

Безспорен фаворит в изложбата е масления автопортрет на Стоян Венев, редом до него са пейзаж „Витоша“ на Атанас Михов и натюрморт „Риби“ на Кирил Станчев. С висока художествена стойност е и портрет на адвокат Йордан Ананиев, дело на Атанас Пацев. Проф. Евтим Томов е включен с 3 творби- 2 литографии и една рисунка. Представен е и един от големите майстори на карикатурата в България – Теню Пиндарев, с творба, на която са изобразени Владимир Димитров – Майстора, Стоян Венев, Златьо Бояджиев и Захари Зограф, и портрет на големия български артист Георги Парцалев.

Съдът е институция, която освен, че се справя с професионалните си задачи, се утвърждава и като място, даващо шанс за развитие на млади талантливи хора. Гостите на откриването на изложбата бяха посрещани от един от талантите в музикалното изкуство, носител на награди като изпълнител с класическа китара- Димитър Стоймиров. 

Изложбата в Окръжен съд – Кюстендил е израз на поклон към всички юристи, които в продължение на години са подкрепяли художниците на Кюстендил. В знак на приемственост към тези традиции, преди година, в Съдебната палата бе представена изложбата „Майстора- писар в съда и неговите последователи“, от школата “Новите майстори“ на художника Евгени Серафимов. В знак на приемственост вече две години съдилищата в Кюстендилския съдебен окръг подтикват младите хора от областта да мислят и творят по темите Съд, Правда, Справедливост като участници в ученически конкурс.

Изложба „Колекция Ананиеви- Правото подава ръка на изкуството“ ще може да бъде разглежда от посетители всеки работен ден, от 14- 17 ч. Тя е подредена на втория етаж на Съдебната палата в Кюстендил.