Земеделски производител от село Жабокрът повече от 10 години страда заради изместващото се корито на река Банщица. В овощната си градина с площ 1,5 дка Николай Ангелов отглежда ябълки, а реката всяка година взима по някое дърво във водите си и залива нивата с отпадъци, защото в моменти на пълноводие реката залива почти цялата овощна градина.

"Река Банщица всяка година излиза от коритото и ми влиза на вътре в нивата, която вече е изкопана с над 200 кв.м. В момента вече цялото корито на реката минава през моята нива. Оплаквам се постоянно. Вече 10-12 години пускам жалби и молби, обаче до ден днешен няма никакъв резултат. Никой не се е поинтересувал, да дойде да види за какво става въпрос и какъв е проблема. Никой не го интересува.

Преди години, след поредното излизане от коритото, потърпевши са излели на протест, но проблема остава нерешен.

Дойде комисия да види за какво става въпрос и от тога нищо. Застанаха долу на моста на река Банщица за село Коняво и казаха че трябват 10 млн. лв. за да се оправи корито на реката от моста на Жабокрът до моста на Ябълково. Аз им казах, че с моя техника ще вляза в реката за да изправя коритото дето ми прави на мен проблем, но те директно ми заявиха, че ще ме глобят с акт за няколко хиляди лева, ако аз сам си оправя коритото на реката.

Всяка година Николай Ангелов наема хора от квартал Изток за почистване на градината от събралите се боклуци. Това му струва 600-700 лв.

Потърпевшият разказа, че през годините в следствие на изместването на коритото има случаи на паднали стълбове, които са собственост на електроразпределителното дружество и местната кабелна телевизия. Един от стълбовете на ЧЕЗ и до ден днешен е на дъното на реката.

Николай в момента подготвя поредната си жалба с надеждата, че някой ще му обърне внимание и проблема ще бъде решен.

Река Банщица застрашава пътя Кюстендил - София

Проблема с коритото на река Банщица не е от вчера и не е само на това място. От около 2005 год. реката прави меандри и застрашава пътя Кюстендил - Ябълково. През 2018 г. Областната администрация е включила проблемния участък в проект по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, но проекта не беше одобрен.

Меандри на р. Банщица застрашават пътя Кюстендил - София