Тази нощ в кюстендилското село Лозно са подпалени личните автомобили на Георги Джоглев. Той е бивш началник на Областна дирекция на МВР до 2014 г., а в момента е втори мандат общински съветник в Общински съвет Кюстендил. По думите на Паунов инцидента е изключително тежък и съпроводен от изключителна агресивност и арогантност.

"Когато влязох в Общината през 2007 год. една от първите ми срещи беше с тогавашният началник на Районно управление на полицията Георги Джоглев и изкарахме тежките години на борбата с престъпността. Черешови убийства, инциденти в много голяма част от кварталите, безопасност по черешовите масиви, всичко това се реши с изключителната координация, организация и работа и като началник на Районно управление и като ръководител на ОДМВР. Изключителен авторитет, спокойствие, ние забравихме тая дума несигурност, престъпност, беззаконие, притеснение. Всичко това се дължи на перфектна организация и изключителна комуникация. За това не можем да приемем, че някой ще посегне на личното пространство на такъв човек. Представете си какво става тогава за обикновените наши сънародници и съграждани. Ние не сме бандити и за това сме пред вас. За това няма да мълчим. За това няма да правим и паралелни разследвания. Тая работа е на институциите. Чули сме се с ръководството на Районното управление, техническото обезпечаване каквото е поискано от нас е направено, мрежите които са, ловни дружинки, всички които по някакъв начин работят с Общината са предупредени на съдействат и те са постоянно в услуга. Ние сме създали мрежа. Десетки и стотици хиляди сме инвестирали във видеонаблюдение. Положихме неимоверни усилия за да не загасне и една лампа през зимата за да има точно сигурност" коментира кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

Кметът изрази увереност за недопускане на чувството за безнаказаност да се настани отново в нашето общество и призова институциите за решителни действия както в този случай, така и по отношение на цялата криминогенна обстановка.

 

Целият съзнателен живот на Георги Джоглев е преминал в борбата с противообществените прояви и деяния. Започва от нощните патрули в града, през група "Тежки престъпления", 4 години в Регионалното звено за Борба с организираната престъпност, началник на Районно управление и последно директор на Областна дирекция на МВР Кюстендил. 

"Задавам следните въпроси, като човек на който целия живот е преминал в борба с противообществените прояви и в защита интересите и правата на гражданите. Как ще мотивираме служителите на институциите, независимо дали са то МВР или са на друга обществен а позиция като кмет, областен управител, председател на общински съвет, служители, ако след добре свършена работа в полза на обществото ти влизат в личното пространство? Тук не става въпрос за финансово измерение. Автомобилите са стари и не са скъпи. Отговорът на тоя въпрос е да не ни е страх да застанем всички като институции и като общество и на месно ниво и на областно срещу тези прояви. Да не ни е страх и да съдействаме на институциите и да са изправим срещу тия зрънца, които все още са останали на територията на нашата област. Много добре знаете началото ми на кариерата. Ромските вълнения, създаването на етническия мир колко усилия ни струваше. Борбата с битовата престъпност, борбата с интересите в поминъка на нашия край с черешите и овощарството, и не мисля, че хората, които полагат обществено полезен труд трябва да се страхуват, а трябва да разчитат на ответната реакция на обществото във всеобща подкрепа. Какво да кажем за хората в отдалечените населени места или някой гражданин, на който ако му се случи нещо такова няма да има възможност да изяви позицията си пред медии." коментира  с огорчение потърпевшият Георги Джоглев.

Джоглев допълни, че разчита на професионализма на колегите си не толкова за разкриване на престъплението, а по-скоро за превенция в бъдеще да няма такива посегателства над личното пространство на гражданите.

На пресконференцията присъстваха председателя на Общински съвет Иван Андонов и заместник председателя Чавдар Ненов. Те изразиха позиция от името на Общински съвет Кюстендил.

"Заставаме твърдо зад нашият колега и неговото семейство и остро и категорично осъждаме това деяние. Това е един вандалски акт, който е много жесток, защото в провинцията ние почти всички се познаваме и един такъв случай се отразява много силно в цялото общество и аз призовавам институциите незабавно и много сериозно да се отнесат към този инцидент за да могат да бъдат намерени извършителите." заяви председателя на Общински съвет Кюстендил Иван Андонов.

Той призова да се работи в посока превенция и да не допускат такива инциденти. По думите му от много време се говори за противодействие на битова престъпност и изграждане на гражданско общество, което да  следи за нарушения, които се случват в градовете и селата.

Като изключително неприятен инцидент и деяние с голяма обществена тежест определи случилото се заместник председателя на Общински съвет Кюстендил Чавдар Ненов.

"Немислимо е да останем апатични и безразлични към подобен вид престъпления, защото те със сигурност след себе си биха довели до много рецидиви.  Трябва категорично да застанем като едно цяло против такъв род деяния и да се надяваме, че отговорните институции в града, на които всички разчитаме ще свършат своята работа и съвсем скоро надявам се ще имаме по-пълна информация относно извършителите на това действие. Надявам се никога повече да нямат възможност да постъпват по този начин." коментира Чавдар Ненов.

Кметът Паунов коментира, че в последните няколко месеца това е третия случай на запалени автомобили на полицаи в региона. Освен автомобилите на Георги Джоглев опожарени са били и автомобилите на двама действащи полицаи. Според думите на Петър Паунов е немислимо някой да посяга на институция или на човек работещ в държавна институция. Кметът призова обществото за подаване на сигнали и активни действия при забелязана нередност или престъпление.

На сесията на Общински съвет Кюстендил, която ще се проведе в края на месец Февруари ще бъдат поканени представители на ОДМВР за да представят подробности за инцидента.