Днес пред Президенството ВМРО организира протест във връзка със свикания от Президента Консултативен съвет за сигурност по темата РС Македония. Пред Президенството се събраха членове и симпатизанти на ВМРО, тук бяха и председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутата Ангел Джамбазки, Юлиан Ангелов и др.

Позицията на ВМРО по темата Македония е да не се отстъпва от защитата на българския национален и интерес, да се покаже, че Българската история не може да се търгува, както страната ни да изисква от политиците в Скопие няколко основни неща: На първо място да бъдат гарантирани правата на българите от другата страна на границата. Да спрат репресиите и тормозът над тях. Категорично трябва да се сложи край на езика на омразата към България. Да бъде призната общата ни история до 1944г. и да спрат спекулациите и манипулациите с нея.

Ангел Джамбазки излезе с позиция, че ако бъде сменен курсът на България за РС Македония и членството й в ЕС, ще бъде стартирана процедура по организирането на референдум по темата Македония. Трябва ли да се отричаме от истината в името на някаква фалшива теза, само защото някоя велика сила иска да задоволи претенциите си за световно господство. Това би било престъпление, не само към историята и паметта, но най-вече към бъдещето на българската нация.