Президентът Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава на трима изявени дейци на културата – народната певица Олга Борисова, хореографът Димитър Манов с корени от с. Соволяно и доайенът на телевизионната режисура у нас Иванка Гръбчева.

Церемонията е израз на дълбоката признателност на нашето общество за Вашия талант, упорит труд и всеотдайност към каузата за духовен просперитет на България, изтъкна президентът. По думите на държавния глава постиженията на отличените са олицетворение на силата на българския талант, на българския жизнен дух и са вградени в ценностната система на народа ни.

Олга Борисова е българска народна певица, изпълнителка на песни от Кюстендилския край. Родена е на 28 юни 1941г. в кюстендилското село Жиленци. От 1964 г. е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.

Удостоена е със званието почетен гражданин на Кюстендил през 2006 г.

Олга Борисова е почетен председател на журито на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”.

Димитър Манов е роден на 22 Август 1941 г. в китното кюстендилско село Соволяно.

Завършва Държавно хореографско училище, след което е приет с конкурс в Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, където работи до 1977 г. и бързо израства като солист-изпълнител.

Едни от най-запомнящите му се изпълнения са: Младоженецът в музикално-танцовата картина „Тракийска сватба” и един от солистите в камерния танц „Левенти”.

Държавният глава каза в приветствието си на церемонията, че постиженията на отличените могат да се нарекат духовна мисия и мерило за съществен принос към нашето съвременно духовно развитие.