На 20 Mарт 2021 г. ще се проведе 54-ият конкурс за избор на „Девойка Кюстендилска пролет“ 2021. В емблематичният за Кюстендил конкурс ще участват кандидатки от предходната година.
 
Поради въведените противоепидемични мерки в страната, тази година изборът ще се проведе онлайн и ще бъде излъчван директно от 17:00 часа. Журито е съставено от носителки на титлата „Кюстендилска пролет“ през годините от създаването на конкурса до момента, а момиче на публиката по традиция ще бъде избрано чрез SMS – гласуване.
фотограф: Ярослав Ставрев - Студио Видеограф
Изборът ще се проведе в три кръга - като единият от тях е единствения по рода си в България тур с народни носии. След приключване на избора, запис от конкурса ще може да се гледа на видеостени разположени на пл. „Велбъжд“ – вечерта на 20 март и през деня на 21 март. Празникът ще се състои в богата украса и хубава музика, а кюстендилските творци ще изложат своите красиви щандове с изделия.
 
Традицията по тържествено посрещане на пролетта датира от 1966 година. На този празник се избира девойка, която символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот.