В кюстендилското село Жабокрът до сега не е имало Божии храм. В последните 10 години обаче тече работа за да бъде изграден, а местните минават през сложни процедури.

Община Кюстендил е отредила терен за построяването му. Дългоочакваният храм ще бъде построен в близост до бившия Бар Венеция, където всяка година на Димитровден се прави курбан за здраве на жителите на селото.

"От тази седмица имаме правото на строеж и всички необходими документи и комуникации, които община Кюстендил одобри чрез комисия." заяви кметът на село Жабокрът Ясен Стипцарски.

Параклиса ще носи името на Свети великомъченик Димитър. Той ще бъде с площ от 25 кв.м.

Събраните до момента пари чрез дарения от жителите на селото са вложени в разходи по оформяне на документи, виза за строеж, такси за присъединяване към мрежите на ВиК и ЧЕЗ и т.н. Очаква се църковното настоятелство да отправи молба за финансова подкрепа към Община Кюстендил, а след полагане на основите на параклиса се очаква подкрепа и от дирекцията по вероизповедания.

За съжаление парите няма да бъдат достатъчни и по тази причина е създадена набирателна сметка, в която всеки може да дари пари за построяването на параклис Свети великомъченик Димитър в село Жабокрът.

За дарение от страната и чужбина парите трябва да се преведат по следната сметка:

MUNICIPAL BANK PLS
BIC – SOMBBGSF
IBAN – BG15 SOMB 9130 1066 0458 01
Клиент: Храм Св.ВМЧК Димитър

Всички представители на фирми, които желаят дарена от тях сума да им се приспадне от дължимите данъци, трябва лично да се явят в клон на Общинска банка за да получат сертификат за дарение.