Започна разчистването на натрупалите се боклуци при Бегов мост над река Струма, който се свързва землищата на селата Ямен и Четирци в община Невестино. Дънери на огромни тополи, клони на дървета и тоновете боклуци са затлачили река Струма и са компрометирали основите на моста. От Община Невестино са предприели действия по почистването коритото на реката.


"Събра се много пластмаса, много найлонови торбички. Всичко се слага в черни чували и ще се откара в депото в Самоков. И днес разчистваме издърпваме много паднали дървета, много дънери на дървета, клони, които са запречили реката. В момента работят около 15 човека. Някой хора събират отпадъците на ръка от клоните, на които са се закачили. Други хора издърпват дървета. Камиони изсипват скална маса.“ коментира екологът на Община Невестино Василена Таскова.

снимка: Ярослав Ставрев за Кюстендил Инфо


Мостът, който е построен през 2003 г. в момента не може да се използва, тъй като основите му са поддали и се е наклонил. Той ще бъде ремонтиран, но когато атмосферните условия позволят това.

“Като почистим отпадъците ще направим оглед на заварките и колоните. За това правя този подход. Ще докараме 50 тонен кран от една кюстендилска фирма, ще изправим моста и ще подлеем с бетон, но това не може да стане при тая вода. За това ще го затвориме с по един самосвал земя от двете страни, за да не се минава. Сега през зимата няма как да отбием водата. Като работим на тоя устои трябва да е сухо. Трябва да се изправи първо и след това да се подлее с камъни, бетон и арматура, да се направи фундамент, защото е подкопан фундамента. Това голямото дърво силната вода го е ударила в колоната и е подбила основата на моста.“ обясни началник отдел Траспорт в община Невестино Николай Мирчев


Най- вероятно ремонта на моста ще започне през пролетта, но при положение, че бъдат намерено финансиране на дейностите по укрепването му. За момента дейностите са изцяло за сметката на Община Невестино.

След придошлите води част от моста бе разрушен и се натрупаха огромен брой боклуци. В момента моста е неизползваем и жителите на Четирци трябва да обикалят над 10 км., за да могат да пътуват за Дупница и АМ Струма.