Представители на Дружество „Св.св. Кирил и Методи“ Кюстендил и техни симпатизанти отбелязаха 101 години подписването от пагубния за страната т.н. "Ньойски договор“, те поднесоха цветя пред паметниците на Тодор Александров и на Булиар, предаде репортер на „Кубер прес“.

В изявление пред медии председателя на кюстендилското сдружение Владимир Миланов припомни, че по традиция организацията отбелязват 27 ноември и че това е ставало в Босилеград, но поради епидемичните мерси и обстоятелствата тази година нямат тази възможност.


„Днес отбелязваме най-пагубния в историята ни ден - 27 Ноември когато е бил подписан т.н. мирен Ньойски договор. Целта е да кажем, че нито сме се примирили, нито сми забравили и няма да простим последствията от този договор. Отбелязваме го и за да помогнем макар и символично братята от Западните покрайнини, които в момента продължават да страдат от последствията на Ньойския договор. Това е договор който нанася незарастваща на България рана. След 1919 година когато е подписан договорът в България започва обезбългаряването над българите, във Вардарска Македония, Западна Тракия и Западните покрайнини, където населението през 1990 година е било над 80 000 човека сега са около 15 000 -това е вследствие на пагубния договор за страната ни.“ подчерта Владимир Миланов.

По думите му вина за много неизгодния договор за България имат т.н. Велики сили, а според международното право и преди и сега Ньойския договор е незаконен, още повече, че е 100 годишния му период.
Владимир Миланов изрази съмнение, че е възможно в скоро време договорът да бъде ревизиран.