На брифинг в Областна администрация Кюстендил Областния управител Виктор Янев разясни предприетите мерки срещу коронавируса.

С заповед на министъра на Здравеопазването Кирил Ананиев след проведеното извънредно заседание на кризисният щаб към Министерски съвет:

  • Преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина;
  • Спортните мероприятия да се провеждат без публика;
  • Забранява се провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца;
  • На регионалните здравни инспекции е разпоредено да създадат организация съвместно с лечебните заведения за осигуряване на леглови резерв, както и за организация на работа на медицинския персонал.

"Искам да се обърна към всички жители на територията на областта. Да се спазват всички противоепидемични мерки, да се спазват всички лични хигиенни навици. Да се вслушваме в хората специалисти, а не в хората лаици. Неизбежно е да имаме заболели от коронавирус на територията на областта, но да се надяваме да бъдем организирани и да посрещнем със спокойствие това, което може да се случи." каза пред медии областният управител Виктор Янев

На срещата стана ясно, че кюстендилската болница МБАЛ "Никола Василев" разполага с 40 легла и изолирано помещение /бившето инфекциозно или белодробно отделение/, така че може да приеме хора заразени с коронавирус. На журналистически въпрос относно липсата на лекар инфекционист заместник областният управител д-р Матей Попниколов отговори, че за пациенти заразени с коронавирус ще се грижат интернисти - лекарите от отделението по вътрешни болести.

Относно двата гранични пункта Гюешево и Олтоманци, са предприети мерки да се отделят помещения в които да се изолират рискови преминаващи.

По повод предстоящият празник на Кюстендил - Кюстендилска пролет, областния управител Виктор Янев каза:

"На този етап има опасност, въпреки че празника ще се проведе на открито. Тепърва ще се провеждат срещи с кмета на Общината Кюстендил. Надявам се тази рестрикция да не дойде. Зависи от това дали ще има регистриран случай на територията на общината. Ако имаме такъв случай може би, казвам може би ще се наложи тази рестриктивна мярка."

 

фотограф: Ярослав Ставрев - Студио Видеограф

На пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов съобщи, че обстановката в детските градини е спокойна. Той благодари на родителите, че са взели необходимите превантивни мерки. Медицинският персонал от училищата от 6 часа сутринта се намира в детските заведения за да има засилен контрол и при децата постоянно да има медицински работник.

"Посещаемостта в детските градини е ниска. От 178 сутринта на градина са дошли 26 деца, а в друга от 378 сутринта са пристигнали 15 деца. От 179 са дошли 6 деца, от 208 са дошли 11 деца, от 303 са пристигнали 40 деца и от 223 на детска градина са дошли 15 деца. Посещаемостта е под 5 процента тази сутрин, което е изключително полезно за да намалее разпространението на вируса от тип Б. Затворени са спортен комплекс "Осогово", Драматичния театър и читалищата. Ще проведем разяснителна кампания в пенсионерските клубове и ще бъдем доста настойчиви те да прекратят техните събирания. Автогарата ще бъде дезинфекцирана постоянно. Ще настояваме пред превозвачите междуселищните автобуси да се дезинфекцират на всеки час. Обществените сгради и търговските вериги също ги призоваваме за дезинфекция на всеки час."

Кмета припомни мерките за защита и сподели, че към момента единствено маските липсват. Призова да не се струпват много хора на обществени места и гражданите да не се презапасяват с хранителни продукти. По негови думи спирт има достатъчно по аптеките и по мазетата.

"Кюстендилска пролет е едва края на другата седмица, така че към момента нямаме притеснения. Ще се съобразим с указанията на националният щаб, но към момента няма указания да се преустановяват мероприятия на открито, но нека да изчакаме развитието на проблема в Габрово и Плевен. Ще бъдем изцяло лоялни. В постоянна връзка сме с областния управител, с ръководството на РЗИ и болницата в Кюстендил. В четвъртък взехме навремени мерки да затворим стадиона и театъра, за да можем разпространението на заразата. Читалищата също реагираха адекватно. Хората са отговорни. Кюстендил е град на интелигентни хора, за това тук няма да има тежки последствия". Допълни кметът Петър Паунов.