За пета поредна година Акция "Зима" в цялата страна!

http://www.kustendil.info/images/putna-policia.jpg

Началникът на сектор „Пътна полиция” към Областна дирекция на МВР – Кюстендил Радослав Боюклийски на нарочна пресконференция в областния град представи петата поред полицейска операция - Акция "Зима". Тя ще продължи през целият месец Ноември и ще се развие в три етапа.

Първият етап е от 1 до 10 Ноември, ще бъдат проверявани и контролирани на каруците и велосипедистите, втората част от акцията е в срок от 11 до 20 Ноември и ще е под мотото „Пешеходци и водачи, за толерантност на пътя”, като ще бъдат контролирани пешеходците, предимствата от страна на водачите към велосипедистите. Третата част ще започне от 21 Ноември - до 30 Ноември, а в нея ще бъдат контролирани водачите и техническото състояние на моторни превозни средства.

Изправност на миячни устройства, светлини, гуми подходящи за движение при зимни условия и с не по-малък грайфер от 4 мм..
До 15 Ноември пътните полицаи ще предупреждават за зимните гуми, след това ще се налага глоба от 50 лева.

 

Началник на отдел "Охранителна полиция" Комисар Васил Паргов отправи препоръки към водачите на пътно-превозните средства.

“С промяната на часовото време започва по-рано да се стъмва, при обилни валежи спирачния път на автомобила се увеличава многократно. Необходимо е да се избира безопасна скорост и да се преценява времето на реакцията за спирането на автомобила. Относно велосипедистите - да управляват с по-светли дрехи или да носят светлоотразителни жилетки - да са ясно различими в тъмната част на денонощието. Така ще се осигури по-добра видимост на водачите на автомобили към велосипедистите. Родителите да разговарят с децата за начина на експлоатация на велосипеда.“ препоръча комисар Васил Паргов.

В района на село Цървеняно са предприети мерки за по-добро сцепление на гумите. Там участъка е проблемен от години! Асфалтовата настилка е много хлъзгава и през зимния период катастрофите са ежедневие.

Започват проверки относно състоянието на снегопочистващата техника в област Кюстендил.

Радослав Боюклийски увери, че пътната маркировка е направена, дори храстите на пътя Дупница-Кюстендил са почистени и изрязани, пътните знаци са видими. По магистралата, първокласните и второкласни пътища дупките са закърпени.
На пресконференцията беше коментиран проблемът с излизащите при КАТ коне на пътя. След срещата при обществения посредник Васил Иванов с институциите са взети мерки. Тази година не са регистрирани ПТП с участието на животни. Собственици на този път са Община Кюстендил и ОПУ. Има проект за изграждане на ограда той е във фаза проектиране, след одобрението тя ще бъде изградена.

В рамките на акция "Зима" през миналата година са направени 21 специализирани операции на територията на област Кюстендил. Констатираните неизправности по пътните превозни средства са 48. Съставени са 143 акта и 129 фиша, а спрените от движение МПСта са 6. 
Шестима велосипедисти са били наказани с глоба, трима водачи на каруци също са санкционирани за това че не са носили светлоотразителни жилетки в тъмната час на денонощието. Трима пешеходци са били глобени.