Днес читалище „Братство” отбелязва своята 150 годишнина.

В далечната 1869 г. родолюбиви наши съграждани прозорливо решават, че на България ще са нужни културни, образовани и духовно извисени хора. Така на 1 юли пламва огъня на знанието за основаването на читалище „Братство”.

Тогава неизвестен калиграф е записал в първия устав впечатляващият девиз - „Богатството е смертно, добродетелта - безсмертна”.
Този девиз е крепял през годините на възход и униние духът на кюстендилци за културно възраждане и просперитет, крепи духа и традициите ни и в днешния ден, ще поддържа оптимизма и пази нашата идентичност на българи в голямото семейство на европейските народи.

„Читалище „Братство” е най-старата културна институция в кюстендилския регион, дала началото на библиотеката, театъра, историческия музей и др. в областния град.

Известна е голямата роля на читалищата за културно-просветното развитие на народа ни през Възраждането. Още в началото те се изградили като масови народни организации на самодеен принцип. През годините читалище „Братство” се утвърждава като важен център за културна дейност на територията на Югозападна България.

Днес в читалище „Братство” творят Китарен  оркестър "Кюстендил", Танцова формация "Вдъхновени”, Фолклорна формация "Струмски полъх", Вокална група Фолк-Арт, Детска фолклорна група “Трепетлика”, Смесен хор "Братство", Туристически хор "Осоговско ехо", Вокална формация "Неразделни", Музикална компания „Пей сърце”, Студио "Дебют”, Клуб по спортни танци "Пауталия", Танцов състав "Осогово", ДФГ „Звездици”, Детска музикална школа с класове по китара, цигулка, пиано, флейта, синтезатор, акордеон, народно пеене, поп и класическо пеене, солфеж и елементарна теория на музиката, курсове по рисуване и езикова школа.

Читалището ежегодно организира Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов", Международен фолклорен фестивал "Пауталия", Национален фестивал на старата градска песен "Пей сърце", Национален литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов", Международна камерна музикална академия и Международен коледен хоров фестивал.

Читалището е съорганизатор на Международен фестивал „Велики учители” и международен конкурс за пианисти „Виктор Мержанов”.

Множество са наградите и отличията, спечелени от индивидуалните изпълнители и творческите колективи към читалището от участието им в местни, регионални, национални и международни конкурси и фестивали.