Баба Марта и помощниците й показаха на деца от ОУ „Христо Ботев” гр. Кюстендил как се изработват автентични мартеници. Тя разказа за традициите на този празник и пожела на децата много здраве.

"Това си е от край време. Мартеничките се правят за здраве, подаряват се на любими хора, на приятели и роднини. След това се закачат на дърветата за да има плодородие и да е хубава годината." разказва Баба Марта.

Имаше и конкурс за най-автентична мартеничка, в който победители се оказа всички деца. Те получиха награди от директора на училището г-жа Искра Владимирова.

"Дълги години на 1 Март, който е и ден на самодейното творчество, самодейците от Читалище "Кирил и Методи - 1927" с. Долно село обучават деца от училището как да правят автентични мартеници. За направата им се ползват естествени материали - вълна, дърво от орех, жито, подкова, женската плитка, все неща които характеризират бита на местното население." казва Мирудинка Веселинова - секретар на читалището.

Също така учениците се включиха в национален конкурс, организиран от националния клуб Юнеско. Конкурсът "Мартеничка с кауза" е част от проекта "Култура за всички деца" и цели у децата да се възпитава социална солидарност и да се набират средства за деца с онкологични проблеми.

"Тези мартенички ги правихме около две седмици. Сега ги продаваме на съучениците си и събираме парички за болните деца." разказва Десислава, която продава мартенички на импровизирана маса в коридора на училището. "Всеки ден се събират парички и ние ги слагаме в таза касичка" допълва нейната съученичка Гергана.

Инциативата за изработка на мартенички както едно време е на Читалище "Кирил и Методи - 1927" с. Долно село и в нея се включиха децата от втори, трети и четвърти клас, който в продължение на три седмици изработват символа на пролетта.