От Сдружението на общопрактикуващите лекари в Кюстендил подкрепят искането да се въведат потребителски такси за преглед на деца, пациентите освободени от нея на база различни заболявания, това потвърди пред “Кубер прес”, д-р Румен Алексов председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в регион Кюстендил.


Организацията настоява от миналата година, въпроса се повдига навреме преди предстоящата процедура по формирането на бюджета за следващата година. В момента прегледът на деца при личния лекар е безплатен и той не се компенсира по същия начин, както в специализираната или болничната помощ, където и за деца има такси и то дори по-високи от стандартната такса от 2.90 лв.,

Предложението ни е потребителската такса за деца да е като за пенсионерите - 1 лев, а останалите 1.90 лв. да се покриват от здравната каса.
 

”От моите данъци, от данъците на колеги, вашите, да се заплаща за децата, както за пенсионерите. Един лев да плащат родителите, а останалите 1 лев и 90 стотинки да се заплащат от държавата, което е безкрайно справедливо. Не може нашите колеги, както и медицинските сестри и други да изпълняват социална политика. Извинявайте, ние изпълняваме тази политика плащайки си данъците", поясни той.
Хронично болните – също да не са освободени от потребителска такса, искат джипитата.