С празничен парад по централните кюстендилски улици се постави началото на поредното издание на Международния китарен конкурс "Академик Марин Големинов". Участие в него по традиция взимат Мажоретния състав от Пловдивското музикално училище. Конкурсът се провежда вече 21 години без прекъсване. Той ще продължи до 8-и април и е под патронажа на кмета на Кюстендил Петър Паунов. Тази година в изданието се включват участници от осем държави. Със свои изпълнения пред кюстендилската публика ще се представят и китаристи от побратимения на Кюстендил, град Клинци.

Конкурсът е включен в Програмата за даровити деца. " Тази година по-различното е, че има много деца от най-малките възрастови групи", каза председателят на читалище "Братство" Иван Андонов, който е и художествен директор на конкурса. 

В журито на конкурса са поканени едни от най-утвърдените имена в България и чужбина като проф. д-р Панайот Панайотов, проф. д-р Урош Дойчинович – Сърбия, доц. д-р Стела Динкова, д-р Нели Недева, д-р Столина Добрева и др.

В програмата са предвидени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина - Никола Монтела – Италия, Виктор Илич,  Весна Петкович и Братислав Златкович – Сърбия, Корина Вогюка – Гърция, Дуо Росен Идеалов – кларинет и Георгита  Бояджиева – виолончело,  „Марчин Козьол квинтет”- Полша, Явор Генов – лютня и др.

На 7 април майсторски класове по китара ще проведе Дарко Багески от Македония.