На работна среща при Областния управител днес представители на различни институции, на 9-те общини и на Общинските избирателни комисии обсъдиха и съгласуваха организирането и провеждането на изборния процес за вота на 29 октомври, когато ни предстои да гласуваме за кмет на община, кметове на кметства и общински съветници.

В началото на работната среща главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова докладва за свършеното от страна на администрацията. Към настоящия момент всички ОИК са назначени и изпълняват задълженията си по хронограмата.

“Работим в добра комуникация, както винаги досега. Съгласно решението за съхраняване на бюлетините - ще се доставят тук и ще се съхраняват в сградата на Областна администрация. Кметовете на общините са образували избирателните секции, определили са местата за обявяване на избирателните списъци. Предстои провеждане на консултации за СИК до 23 септември, а 30 септември е срокът за назначаването им. Това е свършеното до момента, има други ангажименти по хронограмата, своевременно ще бъдат консултирани и изпълнявана”, обясни главният секретар на ОА - Кюстендил.

От Общинските администрации заявиха, че план-сметка за изборните разходи не е искана от тях централно и все още не са получили финансови средства. Обявени са предварителните избирателни списъци и са определени местата за поставяне на списъците. Помещенията са проверени и са наред, с малки изключения, където се ремонтират към момента. Паравани има навсякъде. В повечето общини са проведени консултациите за секционно избирателните комисии.

От ОД на МВР информираха, че е създаден оперативен щаб. Изготвен е план за конкретни мероприятия както охранителни, така и оперативни. Разпоредено е на началниците по места да проведат срещи с ОИК. От полицията заявиха, че имат пълна готовност за ангажиментите, които касаят тяхната дейност и компетенции.

От Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” съобщиха, че предстои извършване на проверките по линия на държавния контрол. В момента се извършва преглед на техниката и на наличните генератори, с които да бъде осигурено допълнителното ел. захранване на ОИК-овете. Ще бъдат проведени съответните тренировки на служителите, които ще дежурят в изборния ден. Предстоят и проверки по СИК-овете.

От Информационно обслужване информираха, че са 9 изчислителните пункта - във всяка една от общините. Помещенията са определени, прави се оглед, има оператори и се чака техниката.

Представителите на Общинските избирателни комисии посочиха, че срещат пълно разбиране и съдействие от страна на общинските администрации. Институциите благодариха и за съдействието от страна на Областна администрация.

“Уточнихме някои проблеми и неясноти, ще уведомим и ще потърсим за съдействие ангажираните институции. От Областна управа ще изпратим съответните писма до Министерство на финансите, до ЦИК и до Министерство на електронното управление, за да бъдат изчистени въпросите”, заяви инж. Пандурски. Той увери, че има готовност за провеждане на едни нормални и спокойни избори на територията на област Кюстендил.