На пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов увери гражданите, че са взети всички необходими мерки за здравна безопасност относно предстоящите парламентарни избори. От общината са разписали всеки детайл в протокол за действие.

"Държавата ни е осигурила над 26 000 маски. За всеки един от гласуващите имаме към момента плюс допълнителен резерв. Над 200 колеги от полицията включително от сектор "Жандармерия" ще се грижата за сигурността и спазването на дистанцията във всяка една от секциите и разбира се да няма провокации по време на изборите." каза пред журналисти Петър Паунов.

За 112 изборни секции на територията на община Кюстендил са подсигурени 700 бр. дезинфектанти за ръце, близо 5 000 защитни маски за лице с висока степен на защита и 140 кутии с ръкавици за еднократна употреба. За членовете на изборните комисии са назначени хора прекарали коронавирусната инфекция или ваксинирани.

"Много по-безопасно е да гласувате, от колкото да пазарувате! Призовавам всички да излязат и да изразят своя глас на 4 Април, за да можем заедно с вота в този ден действително да решим бъдещето на България. Всички институции работим заедно. Категорично гарантирана здравна безопасност, няма да допуснем каквито и да било провокации. Очакваме да се поздравим с добър резултат всички, успешен ден за България да бъде 4 Април." допълни Петър Паунов.

Към момента са подадени 26 заявления за гласуване в подвижна изборна секция от хора със специални потребности. От Община Кюстендил имат готовност да подсигурят 4 подвижни урни, в които да гласуват хора поставени под карантина, но те трябва да дадат заявка до 31 Март. Подсигурени са 140 бр. предпазни облекла за членовете на тези секции. При необходимост ще бъде разкрита избирателна секция и в болницата.