Проведоха се политически консултации между парламентарно представените политически партии и Демократична България която е с квота в Европейския парламент.

На провела се среща при кмета на Община Кюстендил - Петър Паунов бяха съгласувани броя на членовете на секционно-избирателните комисии и ръководните места в тях в това число председатели, заместник председатели и секретари, каза в изявление пред медии Михаела Крумова участник в консултациите.


“Консултациите преминаха в дух на абсолютно разбирателство получени бяха предложенията за разпределение на съставите на секционните комисии и на председателските постове- съгласно решенията на ЦИК. Нямаше възражения, явиха се всички представители на парламентарно представените политически партии и Демократична България която е с квота в ЕП, които дадоха своите предложения. Днес в 14 часа трябва да бъде подписан протокола и общинска администрация да го изпрати в ОИК Кюстендил, за да бъдат назначени членовете на секционно избирателните комисии“ каза в изявление пред медии Михаела Крумова участник в консултациите.
По думите й дават се по-големи възможности на парламентарно представените партии да имат членове в СИК -това е за сметка на ГЕРБ и БСП. От друга страна, така ще има по-голяма прозрачност и по-малко съмнения относно това дали се фалшифицират изборите, каквито опити има.
ПП ГЕРБ ще има 3018 членове в СИК-те на територията на община Кюстендил, 112 ще са ръководните им длъжности в пропорции 1/3 председатели, 1/3 заместник председатели и 1/3 секретари, БСП ще имат 258 членове в секционно избирателните комисии също със 112 ръководни места в същата пропорции 1/3, Обединени Патриоти имат 112 членове и 47 ръководни места, Вола има 112 членове в комисиите с 21 ръководни места и Демократична България с 18 членове в СИК-те без ръководни места.