Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/kustend2/public_html/plugins/system/jsntplframework/libraries/joomlashine/template/megamenu.php on line 228
Прессъобщение

Навигация

Проект № CB006.1.11.079 „Зелени детски градини за устойчиво бъдеще“

 

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

 

Проект № CB006.1.11.079 „Зелени детски градини за устойчиво бъдеще“, финансиран с Договор № РД-02-29-219/ 17.10.2016 се изпълнява по Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Македония 2014 -2020. Водещ партньор по проекта е Публично общинска институция за деца - Детска градина "Детски Радост", гр. Струмица (Македония), а партньор е Детска градина "Първи юни", гр. Кюстендил (България). Съвместният проект има за цел да допринесе за защита на околната среда и устойчиво използване на природните ресурси на трансграничния регион чрез инвестиции в еко-инфраструктура и изграждане на капацитет, свързан с енергийната ефективност, особено при децата от детските градини и предучилищна възраст.

Продължителност на проекта: 18.10.2016 - 17.06.2018 (18 месеца)

Общ бюджет на проекта: 398 574.35 евро

Изпълнените дейности по проекта “Зелени детски градини за устойчиво бъдеще”, който се финансира по програмата за ТГС България- Македония, бяха отчетени на заключителната пресконференция, на 05.06.2018 г. в Струмица. Тя бе съпътствана с трансграничен панаир “Еко забава за деца от Струмица- Кюстендил”. На двете събития присъстваха кметът на община Струмица Коста Яневски, държавният секретар на Министреството на местното самоуправление на Македония Кирил Парталов, Светослава Макенджиева- директор на дирекция “Здравеопазване, социални дейности и жилищна политика”, Община Кюстендил.

Деца от двете детски градини пяха, танцуваха, рецитираха и се забавляваха на сцена, в двора на ремонтираната детска градина в Струмица. От българска страна, в заключителния панаир участваха 20 деца, 20 родители и 15 учители от ДГ “Първи юни”.

Меморандум за сътрудничеството подписаха партньорите по проекта, директорите на Детска градина “Първи юни” в Кюстендил- Даниела Виткова и Детска градина “Детска радост” в Струмица- Тинка Маркова.

“След 20 месечен труд спокойно можем да кажем, че целта на проекта е постигната. Бяхме част от един мащабен, амбициозен проект, който не беше никак лесен, но е изключително значим и богат като дейности”, заяви Даниела Виткова.

В рамките на проекта бе санирана и обновена сградата на детската градина в село Соволяно, изградени са 3 детски еко площадки- в централната сграда на ДГ “Първи юни”, в “Зорница” и в Соволяно; създадени са “3 зелени кабинети”, оборудвани с мултимедия и лаптопи; инсталирани са слънчеви колектори за загряване на битова гореща вода в 500- литрови бойлери, на сградите на детска градина “Първи юни” в кв. “Запад” и в с. Соволяно; разработен бе Еко- наръчник, за екологичното образование на децата от предучилищна възраст и за тяхното насърчаване по опазване на околната среда и др.

“Много атрактивна дейност с няколко визити беше дейност “Креативни деца – “еко” музика, изкуство, занаяти. Децата рисуваха, творяха демонстративни проекти заесно с техните родители. Вече имаме и своя песен с еко тематика. Благодаря на Община Кюстендил, че през цялото време беше в наша подкрепа – финансова и морална”, допълни директорът на ДГ “Първи юни” Даниела Виткова.

 

 

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Македония.

 

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Бивша Югославска Република Македония, CCI No 2014TC16I5CB006. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Детска градина „Първи юни“ град Кюстендил и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com