Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Ако температурата на въздуха падне до стойности по-ниски от - 2 градуса по Целзии има реална опастност овошките да измръзнат. Това предупреди директора на Института по земеделие в Кюстендил проф. д-р. Димитър Домозетов.

Месец Март стартира с много ниски температура от порядъка на - 20 градуса по Целзии. Тази аномалия засегна овошките, но не фатално, защото дърветата все още са в покои и сокодвижението не е започнало.

"За да се получи нормална продукция при семковите овошни видове 10-15 % от цветовете трябва да завържат. При костилковите овошки 30-35 %. При измръзването от началото на Март пораженията са минимални и няма място за притеснение. Но тези аномалии, които и сега ни очакват около 21 Март са за притеснение. Очакват се температури от - 5 градуса по Целзии, а в ниските части може и по-ниски. Не се наемам с прогноза, но ако така продължават тези аномалии има опастност да се случат неприятни неща. Надявам се тази година да ни се размине, защото трета година поред измръване - това е много вече." разказва проф. д-р. Димитър Домозетов.

Част от черешовите насаждения в района на Кюстендил са достигнали до фаза "бутон".

"По принцип когато се създава една овощна градина е много важно да се избере подходящо място за насажденията. От това което съм събрал като информация през годините смятам, че мястото с насажденията трябва да е по-високо с по-силни въздушни течения, за да няма сериозни измръзвания. Като превенция в критичния момент с ниските температури може да се палят бали със слама или гуми с цел някакво повишаване на температурата." коментира земеделски производител от Постолов груп.

"Стопаните могат да използват препарати, с които обаче се третират насажденията 24 часа преди понижение на температурите. Могат да се използват газови горелки или запалени бали слама, с които се затоплят блоковете с насаждения. Важно е балите слама да не горят, а само да пушат. Целта е да се повиши температурата с 1-2 градуса", коментира директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов.

През изминалите две години големите студове през месеците Март и Април съспаха реколтата от череши в кюстендилско. През 2017 година пострадаха и много други овошки заради априлския мраз. Според проф. д-р. Домозетов, ако това се случи и през 2018 г. много от земеделските производители ще имат сериозни проблеми по подръжката на насажденията си.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com