Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Пожар изпепели стотици декари черешови насаждения в кюстендилските села Драговищица и Стенско. Така след мраза, който порази черешовата реколта тази година, още едно природно бедствие стовари икономически загуби за производителите. Черешите в двете села са от късните сортове и в момента се берат от местните хора.

Все още никой не се ангажира точно колко са опожарените площи. Стихията се разпростря на няколко фронта. В село Драговищица хората разбират за пожара след воя на сирената и камбаната на черквата. Поне 50 човека от местното население се включиха в гасенето на пламъците. Трактори с водоноски правеха курсове до опожарените площи.

Предположенията са, че огънят тръгва от малка вила в края на село Драговищица. Пламъците стигат почти до къща и в село Стенско, а мястото е важно за местните, тъй като там всяка година честват Трифон Зарезан.

Доброволци с лопати се организират и там. В помощ на пожарникарите се включват и горски служители. Доброволческите отряди също не се поколебават и тръгват към тлеещите масиви. Щетите са в процес на уточняване. Подобни пожари обаче по това време на годината в село Драговищица не са рядкост. Граничен полицай си спомня, как преди години подобно бедствие отново сполетяло черешовите масиви в тази местност, която хората наричат Краището.

Кметът на село Стенско Огнян Янев научил от колежката си от село Драговищица София Плачкова. Събрал доброволците, на помощ дошли и водоноски на ОП Чистота. 

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com