Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Диви прасета унищожават черешовите насаждения в кюстендилското село Граница!

Пораженията са сериозни особено по младите насаждения. Животните чупят клони на метър и половина височина, коментират земеделски производители. Олег Иванов отглежда 30 декара череши, вече от години.

"Идват през нощта, по 4-5 прасета. Чупят клони, ядат черешите докъдето достигнат. Селото е в подножието на планината и те се спускат до черешовите градини. Спасение няма.", добавя той.

В момента отсрелът на дивите прасета е забранен, тъй като сега е времето, в което те отглеждат малките си. Затова местните се организират и през нощта охраняват овошките. Надяват се да се намери начин набезите да спрат.

"От 6 години се занимавам със земеделие, направо съм изненадан от случващото се. Хората се оплакават от диви прасета, които унищожават продукцията. И без това черешите са малко тази година", казва Милен, който също е земеделски производител.

В момента изкупната цена на черешите е 1,10 лева за кг. Продукцията обаче е едва на 10 % от получената през миналата година. Щетите, които нанасят дивите прасета носят нови икономически загуби, след двете застудявания през Януари и Април, унищожили реколтата още в зародиш.

Вариантът за следващата година се явяват електрическите заграждения на черешите, наричани още електропастири, обмислят още местните.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com