Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Производители на картофи от Кюстендилски регион се обучаваха на интегрирано управление на болестите и вредителите по картофит, както и на фитосанитарния контрол.

Венета Благоева - главен експерт в Опитна станция в Самоков е категорична, че тази кулутра е на четвърто място по разпространение в света.  "Най-важно е да се купуват сертифицирани семена. При обработка на нивите, е задължително да се почиства техниката с белина и водоструйка, а производителите да работят с ръкавици", обясни още Венета Благоева

100 декара картофи в кюстендилското село Копиловци е основният поминък на земеделския производител Мирослава Костадинова. С тази дейност семейството й се занимава от 10 години, а благодарение на информационните кампании на Националната служба за съвети в земеделието се научили и на фитосанитарния контрол.

"В момента торим, разполагаме с две машини. Сами се справяме със съпруга ми. Най-трудно е реализацията на продукцията. Есента, когато стане време за продажба се оказва, че в големите вериги картофите са вносни и на изключително ниски цени. За да можем да възстановим разходите си, и да остане и печалба е добре картофите да достигнат цена от 50 ст. за килограм", категорична е Мирослава Костадинова. 

На срещата експертът от Областната дирекция по безопасност на храните Елза Кадийска представи и новите моменти за борбата с карантинните вредители. Те са над 10 вида, а впечатленията й са, че земеделските  производители са запознати. Последният вредител идва от Португалия, като България не е застрахована, тъй като той може да навлезе с посадъчния материал.

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com